top of page

"Pfff, moet ik nou echt overal uitgebreid over gaan onderhandelen? Wat vermoeiend!"

Nee, dat hoeft niet.

Je kunt een onderhandeltraining volgen en niet over alles onderhandelen.


Het is net wat Hanna laatst zei tijdens een diner:

“Ik maak elke dag eten, maar koken doe ik alleen bij speciale gelegenheden.”


Dat zal ik even uitleggen :-)


Tijdens een heerlijk verjaardagsdiner van een goede vriendin zat ik naast Hanna.

Hanna houdt ook van lekker eten en van koken. Ze weet hoe je een tournedos sauteert en kent het verschil tussen een Chardonnay en een Viognier. Dat leert en oefent ze allemaal op de kookworkshops van topchefs die ze volgt.


En ze maakt dus onderscheid tussen eten maken en koken.


Eten maken is gewoon de dagelijkse maaltijd op tafel zetten.

Meestal snel en simpel. Want er moeten nog mensen naar voetbaltraining of het zwembad. Of je had geen tijd om boodschappen te doen en je maakt iets met de zak pasta die je nog in huis hebt.


Koken is iets heel anders.

Dat is het hele proces van een mooi gerecht uitkiezen, de beste ingrediënten in huis halen, rustig en uitgebreid het diner bereiden, de tafel mooi dekken en een goede wijn erbij vinden. Voor mensen waar je van houdt. Jezelf bijvoorbeeld. Of je vrienden en familie.

De reden dat dit onderscheid mij zo opviel, was omdat het me iets duidelijk maakte over mijn werk.

De onderhandeltrainingen die ik geef zijn kookcursussen. Waarin je heel uitgebreid leert koken onderhandelen. Met veel aandacht voor elke stap van het proces.


Onderhandelen is onderdeel van je dagelijks leven. Maar je maakt er niet elke dag zoveel werk van als je in de training leert. Daar heb je helemaal geen tijd voor. En het is ook niet nodig. Vaak kan het snel en simpel.


Je zet die skills vooral in wanneer er veel van afhangt. In gesprek met een belangrijke klant bijvoorbeeld. Of in een onderhandeling waarin er veel en grote belangen spelen, zoals in een VvE of OR.


Dán pak je de checklists erbij, lees je je persoonlijk werkboek door, maak je een plan voor het proces en kijk je hoe je je bazo kunt verbeteren zodat je straks wat relaxter die onderhandeling in kan gaan.


En kijk je na afloop terug op hoe het is gegaan.


Dus nee, je hoeft niet óveral een uitgebreide onderhandeling van te maken.


Maar ik weet zeker dat de dagelijkse maaltijden die Hanna op tafel zet niet te vergelijken zijn met mijn snelle pasta met rode saus.


Ik denk dat zij zonder stress en in dezelfde tijd een burrata met gegrilde druiven en basilicum van Ottolenghi op tafel heeft staan.

Omdat ze gewoon veel meer kennis, vaardigheden en kruiden in huis heeft. En burrata.


En zo is het ook met onderhandelen. Als je weet hoe je van die ingewikkelde salarisonderhandeling een succes kan maken, dan neem je die vaardigheid ook mee bij het verkopen van een oude Billy boekenkast op Marktplaats. Of bij het onderhandelen met je huisgenoten over Thais afhalen of pizza bestellen.

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page