Een gevoelig onderwerp
“Ik zal het maar meteen zeggen, ik heb ook bij jullie concurrent gesolliciteerd. En die hebben me echt een heel goed aanbod gedaan. Dus als wij er niet uitkomen vandaag, dan ga ik daar heen.”
Zo. Je bazo ligt op tafel. Lekker duidelijk en open.
Maar of het gesprek er gezelliger op wordt? Niet echt.
Nu is gezelligheid natuurlijk niet het doel van het gesprek. Maar als je op een win-win-uitkomst wilt uitkomen, helpt het wel als de sfeer goed is.
En je bazo op tafel gooien draagt niet bij aan een goede sfeer.
De ander kan denken: “Waarom zitten wij hier dan? Jij hebt een beter alternatief? Dan ga je dát toch lekker doen. Verspil mijn tijd niet.”
Hoe zet je je bazo dan wél in in het gesprek?
Je doel is om een overeenkomst te sluiten die beter is dan je bazo.
Als je bazo goed is, dan ligt de lat voor deze deal dus hoog.
En een topdeal sluit je niet met dreigementen.
Je houdt je bazo dus zo lang mogelijk achter de hand.
Pas wanneer je merkt dat de onderhandeling erg stroef verloopt, omdat de ander zich star opstelt, kun je je bazo inzetten. Maar nog steeds gooi je hem niet op tafel.
Je laat hem doorschemeren.
Zeg bijvoorbeeld: “De markt is goed en ik word regelmatig benaderd door recruiters. Maar ik zou graag hier komen werken, want ik denk dat we goed bij elkaar passen en dat ik veel te bieden heb.”
"Mag ik dan helemaal nooit mijn bazo noemen? Dat geeft me toch meer macht? En hij is zo goed!!"
Jij mag alles natuurlijk ;-)
En je goede bazo noemen kan een onderhandeling ook echt een zet in de goede richting geven. Maar kies het moment zorgvuldig.
Als je in een arbeidsvoorwaardengesprek zit bijvoorbeeld. En het gaat niet zoals je wilt: “Ik heb ook een andere aanbieding gehad en ik moet voor het eind van deze week laten weten of ik het aanbod accepteer. Ik zou heel graag hier komen werken, want ik denk dat we goed bij elkaar passen. Maar dan moeten we er wel uitkomen met de voorwaarden.”
Of bij een eenvoudige Marktplaatsonderhandeling. Wanneer je weinig belang hebt bij een duurzame relatie. En het je ook niet uitmaakt als de deal niet doorgaat. Dan kun je rustig zeggen: “Er heeft al iemand anders €300 geboden op de fiets.”
En dan ook alleen als het echt waar is, want anders sta je uiteindelijk zelf met lege handen. En met een oude fiets in de schuur.
Veel onderhandelsucces!