top of page

 

Heb je binnenkort een belangrijk onderhandelingsgesprek?
En heb je nog geen idee hoe je het aan moet pakken?

​

Image by Elisa Ventur

Ga vandaag nog aan de slag!

Download nu
jouw Persoonlijk Werkboek

voor een Ontspannen en Effectieve Onderhandeling

1

Je hebt een spannend gesprek gepland staan. Of je wilt dat gesprek nu echt eens gaan voeren.

Over je tarief, je salaris of je arbeidsvoorwaarden.

Over een nieuwe functie. Over je volgende stap. 

Maar hoe doe je dat?

Je hebt geen zin in gedoe. Je bent misschien wel een beetje conflictmijdend? En een onderhandeling, dat is toch een soort conflict. Misschien moet je maar niet te moeilijk doen en gewoon accepteren wat de ander biedt. Dan blijft de sfeer tussen jullie tenminste goed. En dat is ook wat waard.

Aan de andere kant, je wilt wél krijgen wat je verdient. Als je nu genoegen neemt met minder, voelt dat niet goed. Je weet dat het gaat knagen vroeg of laat.
Bovendien, alles wat je er nu niet uit onderhandelt, telt over de komende jaren op tot een flink bedrag. 


Je wilt dus onderhandelen. Maar hoe pak je dat nu het beste aan?
De afgelopen jaren heb ik heel veel mensen mogen helpen die precies deze vraag hadden. 

Welmoed kreeg een nieuwe functie binnen dezelfde organisatie en wilde praten over een hogere functieschaal terwijl de leidinggevende dat afhield.
  • Darryl zat al veel te lang in een aanloopschaal en kreeg het gevoel dat hij aan het lijntje werd gehouden. Terwijl hij juist behoefte had aan erkenning voor zijn uitstekende verdiensten. En het salaris wilde dat daarbij hoort.
     
  • Martijn werd gevraagd voor een nieuwe positie binnen de organisatie. Dé kans om over zijn arbeidsvoorwaarden en salaris te praten!
     
  • Rianna had een zakelijk conflict met een andere ondernemer. Ze wilde er graag samen goed uitkomen, maar had geen idee hoe ze dat aan moest pakken. Er was zoveel gebeurd en er speelden zoveel verschillende belangen.
     
  • Suus werkte als zzp'er al jaren voor hetzelfde tarief voor dezelfde opdrachtgever. Ze wilde graag een beter tarief, maar wist niet hoe ze dat gesprek moest voeren.

Zij hebben allemaal het Persoonlijk Werkboek voor een Ontspannen en Effectieve Onderhandeling gebruikt om zich optimaal voor te bereiden op hun gesprek. En met grote resultaten!
 
Dit is wat Welmoed me na afloop schreef over het gebruik van het Persoonlijk Werkboek:
"Het persoonlijk werkboek heeft mij enorm veel inzicht gegeven.

Om heel eerlijk te zijn: ik hou zo niet van onderhandelen. Althans.. dat dacht ik.

Ik krijg nl al kriebels van marktplaats: zet je er een hele mooie 2e hands fiets op voor 15 euro, proberen mensen alsnog voor 10 euro de fiets over te nemen...

Onderhandelen voelt voor mij snel als “hebberig”, “het onderste uit de kan willen halen”, “brutaal”.

En ja: toen kreeg ik een nieuw contract. En een salarisonderhandeling kun je maar 1x heel goed doen…

En hoewel ik eerst dacht: ik lees wel even een blog over hoe je dat doet… was ik waanzinnig blij met de verdiepende, voorbereidende vragen uit het werkboek.

Stond ik toch veeeeel steviger in mijn schoenen!

De vragen in het werkboek zorgde ervoor dat ik op en top voorbereid het in gesprek kon.

Ik wist wat is waard was, en, hoe ik dat kon overbrengen op de ander.

 

De vragen in het werkboek lieten mij nadenken over WAT wil IK concreet.

Daardoor had ik mijn doel veel scherper. Wat natuurlijk enorm helpend is in onderhandeling.

 

De vragen daagde mij ook uit om door de bril van de ander te kijken en te gaan ontdekken waar ons gezamenlijke belang ligt. Want dat is er altijd! Al lijkt dat soms even zoeken.

Juist het gezamenlijk belang kan een belangrijk brug naar elkaar zijn in je onderhandeling. Daar zou ik van te voren nooit over nagedacht hebben.

Daarbij staan in het draaiboek praktische tips over het gesprek zelf. Wat zeg je als de ander de boot afhoudt? Hoe zorg je dat het gesprek dan niet stopt.

En: dit kan dus ook op een hele fijne manier zonder dat het “hebberig” of “brutaal” is. Hard op de inhoud, zacht op de relatie.

Het kan echt samen."

Is dit ook interessant voor jou? Dan wil je nu waarschijnlijk ook wel weten wat er allemaal precies in dat Persoonlijk Werkboek staat.

​

Dat ga ik je vertellen. 

​

Een compleet stappenplan voor de perfecte voorbereiding van je gesprek
De basis van het stappenplan is de Harvard-methode, dat is een onderhandelingsmethode om bij tegenstrijdige belangen tot de best mogelijke uitkomst te komen. Je leert elke stap van de methode en je past elke stap direct toe op je eigen onderhandeling.

 Woorden die werken
De theorie is heel interessant, maar wát moet je nou zeggen in de praktijk om effect te hebben? Het Persoonlijk Werkboek staat vol met woorden en zinnen die bewezen effectief zijn om verbindend te communiceren en om ook echt tot een win-win-deal te komen. 
​
3. Een onderhandelstijlentest en uitleg over de verschillende stijlen.
Hoe zet je jouw stijl in om tot goede afspraken te komen? Hoe ga je om met iemand die een andere onderhandelstijl heeft?
​
4. Heel veel wetenschappelijk onderbouwde tips.
Tips die je helpen om rustig en zelfverzekerd het gesprek te voeren. Tips om uit de strijd te blijven en de ander mee te krijgen in deze manier van win-win-onderhandelen. 

5. Een bonus!
Dit is eigenlijk een verrassing, maar als je het niet verder vertelt dan wil ik wel alvast verklappen dat het een video is met een peptalk voor jou. Om je net die laatste boost te geven die je kunt gebruiken om zelfverzekerd en enthousiast het gesprek in te stappen.

​

Image by XPS

"Ik geloof dat iedereen kan leren om succesvol en met zelfvertrouwen te onderhandelen. Niet door het leren van sluwe trucjes. Wel door jezelf goed te leren kennen, te weten wat jouw onderhandelstijl is en te begrijpen hoe je die het best kunt inzetten."
Petra Vries

bottom of page