top of page

Wat kan de overeenkomst zijn tussen jou, Beyoncé en Lewis Hamilton?


Weet je wat de overeenkomst is tussen Beyoncé en mij? Makkelijk he? Onze dansskills natuurlijk.


En de overeenkomst tussen Lewis Hamilton en mij?




Maar nu wordt het moeilijker: Wat is de overeenkomst tussen Beyoncé, Lewis Hamilton en mij? Dat is een eigenschap die jij misschien ook hebt! En anders wel kan hebben. Het is de gewoonte om terug te kijken en ervan te leren. Na elk optreden en na iedere Grand Prix kijken Beyoncé en Lewis de beelden terug en schrijven ze op wat ze de volgende keer beter willen doen. Omdat ze weten dat ze nooit uitgeleerd zijn. Deze week gaf ik een live webinar over onderhandelen voor projectmanagers, samen met Tanja van den Akker van Forsa Advies. En hoewel ik inmiddels gewend bent om video's op te nemen was deze live sessie toch weer wat anders. Dus ik keek het terug en schreef mijn bevindingen op. Dit is wat ik leerde: - Naar mezelf kijken blijft lastig, maar een dag later vond ik het al iets minder ongemakkelijk - Het lukte goed om af en toe rust in te bouwen in mijn verhaal en stiltes te laten vallen - Ik let de volgende keer op dat ik niet zoveel aan mijn jasje trek - Ik had er zichtbaar lol in en was ontspannen - Ik heb een perfect werkend autonoom zenuwstelsel. Dat zie je aan de rode vlekken in mijn hals. En dat heb ik dan weer gemeen met Meghan Markle, toen ze de VN toesprak.


Beyoncé is geen geboren danser, Lewis Hamilton is geen geboren autocoureur. Ze zijn ontzettend goed geworden in hun vak door heel erg veel te oefenen en altijd te blijven leren. En zo werkt het ook met onderhandelen. Ik hoor vaak: "Onderhandelen is niets voor mij, dat zit niet in me." Nóg niet misschien, maar met doelbewuste oefening kun je enorme vooruitgang boeken in het ontwikkelen of vergroten van je onderhandelvaardigheid! En het is nog leuk ook! Dit is hoe het werkt volgens wetenschappelijk onderzoek* en dit is precies wat Beyoncé en Lewis Hamilton doen om steeds weer beter te worden: 1. Maak gebruik van bestaande kennis en ervaring over trainingstechnieken en methodes die werken 2. Oefenen met een helder doel voor ogen 3. Zet telkens een stap buiten je comfortzone 4. Volg elke training met je volle aandacht 5. Gebruik feedback en pas je gedrag daarna aan om je doel te bereiken 6. Reken af met belemmerende overtuigingen en werk aan een helpende mindset 7. Gebruik wat je al in huis hebt (bij onderhandelen zijn dat bijvoorbeeld je luisterskills of je analytisch vermogen) en bouw daar op verder. En dit is ook precies de manier waarop je het bij mij leert. Heb je er al zin in? En vertrouwen in?


Ik heb er alle vertrouwen in dat je beter kunt worden in onderhandelen en dat je er meer plezier in kunt krijgen!

Wil je snel aan de slag?






Wil je liever individueel oefenen?





Of met je team aan het werk?







17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Σχόλια


bottom of page